12 Nisan 2014 Cumartesi

ORADA OL!

      Orada mısın?
      Evet, sana soruyorum. Gerçekten sen, orada mısın? Belki de ben sana bu soruyu sorana kadar farkında bile değildin. Fakat şimdi dikkatini bana yönlendirdiğin için dolayısıyla orada olup olmamanın ne anlama geldiğini sorgulamaya başladı zihnin ve işte şimdi sen oradasın. Çünkü bedeninle birlikte artık zihnin de, düşüncen de orada. Peki ya ruhun?
      Gün içersinde bir çok mekanda bulunuyor ve hatta orada vaktini geçiriyorsun. Her ne kadar bedenin orada olsa da, aklın, düşüncelerin, kısaca zihnin çoğu kez çok başka yerlerde oluyor. Ve sen, belki de neleri kaçırdığının veya hangi değerleri yitirdiğinin farkına bile varamıyorsun. Oysa ki, tüm mevcudiyetinle, tüm kalbinle ve ruhunla orada olsan, orada olmanın hakkını versen, yaşadığın ortamı çok daha farklı bir hale getireceksin. Ve aynı zamanda bulunduğun yerin çok daha başka bir yer olduğunun farkına varacaksın.
      Hatalar, insanlar içindir ve bilinir ki hatasız kul olmaz. Ama aynı hatanın birkaç kez tekrarlanması durumu çok daha farklı bir boyuta taşır. Bir işi yaparken, dikkatin o işte değilse, düşüncelerin farklı yerlerde ise, yaptığın iş ya yanlış olacak, ya da muhtemel bir kazayla sonuçlanacaktır. Ve bu sonuç sana kaybı yaşatacaktır. Bir öğrenciyi ele alalım. Ders esnasında iken, kendisi orada fakat aklı başka yerde ise,o derste öğrenmesi gerekenlerin o öğrenciye hiç bir getirisi olmayacak. Ve sonuç, kocaman bir kayıp. Fark edebildin değil mi? O öğrenci, o an orada değildi. Çünkü orada olsaydı, anlatılan dersi, söylenenleri, belki de duvara yeni asılan bir çerçeveyi dahi fark edecekti. Belki de, öğretmeninin soracağı bir soruya yanıt verecek ve bu durum belki de yıl sonu notunu etkileyecekti. Kazancı görüyor musun? Mükafatı fark edebildin mi?
      Zihin, türlü oyunlarla senin aklını karıştıracak ve mevcut duruma dikkatini vermeni engelleyecektir. Çünkü zihin yanıltır, çünkü zihin kurnazdır. Senin kulağına türlü vesveseler fısıldar ve seni aldatır. Oysa ki olaylara zihninle değil de ruhunla yaklaşmış olsan, içinde bulunduğun durumun sana kattığı değeri çok daha net fark edecek ve kazanan sen olacaksın.
      Allah, yaşamı belli bir düzene göre planlamış ve bu yaşam içindeki her şeyi yine belli bir düzen içersinde yaratmıştır. Hayatta her şeyin bir kuralı ve bu kuralların bir çok sebep ve sonuçları vardır. Mesela dinimiz, çok muntazam bir sistem ve eşsiz bir huzurdur. Yaratılan her şey gibi güzel dinimiz de muhteşem bir plan ve kurallar dahilindedir. Örnek vermek gerekirse sen, kural gereği namaz kılmadan önce abdest alıyorsun, sen o an oradasın, çeşmeyi açtın yapman gerekenleri zaten biliyorsun ve başladın abdest almaya. Fakat o an aklına başka bir şey geldi ve dikkatini o konuya odakladın, bir yandan da abdest almaya devam ediyorsun. Sonra birden kendine geldin ve...Evet aynen tahmin ettiğin gibi, acaba yüzümü yıkamışmıydım, yoksa ağzıma su vermeyi unuttum mu?Gibi daha nice soru işaretleri ile karşı karşıyasın.Şimdi ne oldu? Aldığın abdestin sana ne yararı dokundu? Tekrar abdest almak zorunda kalacak ve sonuç yine kocaman bir kayıp, zaman kaybı. Şimdi dikkatini vermeni istediğim çok daha farklı bir konu var. Abdest alırken veya ibadet ederken orada olmazsan, tüm benliğini ve ruhunu yaptığın şeye odaklamazsan yaptığın işten de, ibadetten de bir tat alamayacak ve akabinde yaptığın şeyden hiçbir şey anlamayacaksın. Burada önemli olan zaman kaybı değil, senin, yaptığın işten ne alabildiğindir. Hissetmediğin şey, senin değildir, unutma!
      Hayat içindeki yaşanan bir çok kazalar ve kayıplar, kişi veya kişilerin o an orada olmadıkları için olur çoğunlukla. Farkındalık bilincinin idrak edilememesi zaten en büyük kayıptır bence. Çünkü farkında değilsen, orada değilsin. Orada değilsen, zaten farkında değilsindir. Burada önemli olan, sen farkında olmadan elinden kayıp gidenler ve yitirdiğin değerlerdir. Görüyorsun değil mi? Orada değilsen, sonuç hep hüsran.
      Şimdi sana bir önerim var. Her ne olursa olsun, düşündüğün, yaptığın veya planladığın her şeyi yaşa. Yaptığın her hareketi, baktığın her yeri ve konuştuğun her bir kelimeyi yaşa, o an orada ol. Her şeyin farkında ol. Ama unutma ki, bunu zihninle değil, yüreğinle, ruhunla başarabilirsin. O an orada değilsen, oradaki hediyeyi, oradaki serveti göremezsin. Orada değilsen, kazanamazsın, kaybedersin. Ve en önemlisi, sen orada değilsen, O sen değilsin!
      Dua ile...

©Poweredby farkında mısın?® 2014™

farkindamisinsufi@outlook.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder